Het Zwitsers zakmes voor de mkb-ondernemer van morgen

De digitale competitie is moordend en de roep naar IT experts is groot. Mkb bedrijven doen er dus slim aan om na te gaan wat een no code platform voor hun digitale strategie kan betekenen, weten Alex Schilder en Frenck Smit van HetKanBeter, een bedrijf dat zich toespitst op de optimalisering van werkprocessen. In deze blog delen zij hun visie op de digitale toekomst van het mkb. 

Mkb bedrijven digitaliseren uptempo zonder hoge kosten 

‘‘Maatwerk software op basis van no code technologie is het verlengstuk van je bestaande bedrijfsproces’’, vertelt Frenck. ‘‘Stel dat 95% van het digitale landschap binnen je bedrijf op orde is, maar 5% mist nog of werkt niet goed. No code technologie helpt je om dat laatste stukje software op maat te laten ontwikkelen. Maakt niet uit hoe simpel of ingewikkeld het probleem is. Zonder bizar hoge kosten en met een time-to-market tot wel 10x sneller dan traditioneel programmeren’’. Software op basis van een no code platform is dus multi-inzetbaar. Frenck: ‘‘En het vormt het perfecte startpunt voor mkb bedrijven die het tempo van de verdergaande digitalisering willen bijbenen’’.

Alex: ‘‘Data gedreven oplossingen zijn vaak complex of worden complex gemaakt. Het gevolg is dat bedrijven verstrikt raken in een ingewikkeld softwaretraject. De communicatie verloopt stroef, het softwaretraject duurt lang en het IT-budget wordt opgeslurpt’’. Zonde en niet altijd nodig, vindt Alex. ‘‘Neem bijvoorbeeld boekhoudsystemen. Daarvan zijn er relatief veel op de markt te verkrijgen. Dus grote kans dat er al een tool bestaat die aansluit bij wat jij nodig hebt. Daarom verkennen wij altijd eerst de bestaande opties op de markt, voordat we de stap zetten naar een maatwerk software oplossing. En omdat er wereldwijd steeds meer durfkapitaal wordt geïnvesteerd in no code platformen, verwachten we dat de capaciteiten en mogelijkheden van deze technologie ook groter worden’’. 

Low code no code investeringen

Investeringen in no code platform leveranciers wereldwijd over de periode 2010 t/m Q3 2021. Bron: spreadsheetweb.com

Mkb bedrijven krijgen de kans om hun marktpositie te bepalen

Een no code platform biedt mkb bedrijven de kans om hun positie op de markt te bepalen. ‘‘Als je als mkb bedrijf te maken hebt met veel vergelijkbare spelers of concurrenten, dan helpt maatwerk software je beter te onderscheiden’’, vertelt Alex. ‘‘Staat jouw bedrijf bijvoorbeeld voor snelle en betrouwbare service? Richt je softwarepakket daar specifiek op in, zodat klanten weten wat ze van jou kunnen verwachten en meer geld over hebben voor jouw diensten. Dat levert uiteindelijk meer winst op. Recent hebben we een app ontwikkeld voor een bedrijf om hun employer branding te versterken. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe maatwerk software op basis van een no code platform bijdraagt aan een sterker onderscheidend vermogen’’. 

We willen dat mkb-ondernemers hun softwarepakket gaan zien als strategische aanwinst voor het bedrijf

Mkb bedrijven beschikken over meer digitale wendbaarheid

Het tempo van digitalisering in de maatschappij en in het bedrijfsleven ligt hoog en organisaties zoeken constant naar de meest optimale softwareoplossing. Frenck: ‘‘En geef ze eens ongelijk, want voor velen vormt ICT het hart van de bedrijfsvoering. In dit tijdperk wil en moet je als bedrijf digitaal wendbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de impact van de corona pandemie. Ineens moet je als bedrijf anders werken. Fijn om dan je software snel te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. De noodzaak om te automatiseren en digitaliseren is overal. Dankzij no code technologie kunnen mkb bedrijven hun software laten mee ontwikkelen’’.

Survival of the digital fittest, daar draait het om. En die strijd wordt ook gevoerd op de huidige arbeidsmarkt. Bedrijven snakken naar digitaal talent, maar dit talent is schaars. Gedreven door de mogelijkheden van no code platformen kiezen bedrijven voor citizen developers – eigen medewerkers zonder IT-kennis die lokale apps en workflows maken. Is citizen development een wondermiddel? Frenck: ‘‘Met citizen development kun je de digitalisering van je bedrijf intern versnellen. Daarvoor heb je wel goed getrainde mensen nodig die altijd nadenken over hoe iets slimmer, sneller en efficiënter kan. Echte change makers dus. Houd er rekening mee dat precies die talenten enorm gewild zijn. Biedt een ander bedrijf een interessante positie met bijbehorend gouden loonstrook? Dan kan de zorgvuldig opgebouwde kennis zomaar ineens wegvloeien. Wij willen daarom een automatiseringspartner zijn voor bedrijven voor de lange termijn, zodat zij altijd op onze kennis kunnen blijven rekenen’’.  

De boodschap van Alex en Frenck is helder: software op basis van een no code platform is het Zwitsers zakmes voor de digitale toekomststrategie van mkb bedrijven. Krachtig, multi-inzetbaar en met heel veel functies. Denk dus niet in codes, maar in functionaliteiten. Daarmee snijd je hout en werk je als mkb-ondernemer vandaag aan de groei van morgen.

Anderen bekeken ook deze blogs

HetKanBeter logo

DOWNLOAD WHITEPAPER HIER!

Vul uw gegevens hieronder in en klik op download. We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om.