In de digitale wereld van vandaag moeten mkb bedrijven veel beslissingen nemen over software. Eén van de belangrijkste beslissingen is of ze standaard software, maatwerk software of een combinatie van die twee willen gebruiken. In deze blog vergelijken we de opties op het gebied van flexibiliteit, integratie, doorlooptijd en kosten.
Definitie van maatwerk software en standaard software
Omdat maatwerk en standaard vrij brede begrippen zijn, beginnen we deze blog met wat maatwerk en standaard software is.
#Maatwerk software is volledig toegesneden op de specifieke behoeften en processen van een bedrijf. De software kan vanaf nul worden ontwikkeld of als verlengstuk dienen van een bestaande software toepassing. Voorbeelden zijn een op maat gemaakte onboarding app voor nieuwe medewerkers of een specifiek ingericht portaal voor het bestellen van materialen en middelen per project. Het idee is: waarom kiezen voor een standaard oplossing, als je bedrijf ook niet ‘standaard’ is? In een wereld waar producen en diensten erg op elkaar lijken, versterkt maatwerk software je unieke dienstverlening richting klanten, onderaannemers, leveranciers en potentiële sollicitanten.
Standaard #software is vooraf gebouwde software en is ontworpen voor een breed scala aan gebruikers. Het kan geschikt zijn voor routinewerk dat vaker voorkomt bij vergelijkbare bedrijven en/of binnen dezelfde sector. Voorbeelden zijn boekhoudprogramma’s, CRM systemen en standaard voorraadbeheer. Standaard software gaat uit van het idee dat je bedrijf uniek is, maar veel van je bedrijfsprocessen niet.
Vergelijking maatwerk software versus standaard
#1 Flexibiliteit
Maatwerk software is zo ontworpen dat het 100% aansluit bij de bedrijfsprocessen, doelstellingen en de huisstijl van je bedrijf. Het bevat alleen de functionaliteiten die je echt nodig hebt voor de optimalisatie van je bedrijfsvoering. Dat maakt de software heel flexibel in gebruik, ook als de omstandigheden veranderen. Sterker nog, naarmate je bedrijf verder groeit en ontwikkelt, groeit maatwerk software mee met jouw behoeften. En omdat maatwerk is afgestemd op de bestaande werkwijze, hebben medewerkers geen extra training nodig.
Standaard software is een kant-en-klaar product dat veel functionaliteiten bevat en op die manier aan verschillende behoeften van (eind)gebruikers kan voldoen. Met een standaard softwarepakket kun je bedrijfsprocessen die volgens vaste stappen verlopen heel goed automatiseren. Medewerkers hebben meestal een uitgebreider trainingstraject nodig om alle modules, functionaliteiten en opties op de juiste manier te gebruiken. De vele beschikbare tutorials, FAQ pagina’s, best practices en (online) trainingen kunnen daarbij helpen.
#2 Integratie
Maatwerk software integreert eenvoudig met de bestaande systemen, applicaties, gebruikers en data via eigen API’s (Application Programming Interfase). Dankzij deze koppelingen hoef je geen gegevens over te typen – met een hogere efficiëntie tot gevolg. Dit is met name belangrijk voor bedrijven die verschillende software systemen gebruiken en deze met elkaar willen integreren. Zoals de koppeling tussen de urenregistratie en financiële administratie. Maatwerk software past zich dus aan het digitale landschap van je bedrijf en niet andersom.
Bij standaard software is de ruimte voor integratie beperkter. Wil je dat de software toch aan specifieke wensen voldoet, dan vereist dat doorgaans veel aanpassingen van zowel het softwarepakket als de bedrijfsprocessen.
# 3 Doorlooptijd
Omdat maatwerk software volledig naar eigen wensen en behoeften wordt ontwikkeld, vraagt het denkwerk, de ontwikkeling en de testfase meer tijd. Afhankelijk van de hoeveelheid en complexiteit van de benodigde functionaliteiten kan het soms maanden duren voordat je applicatie helemaal klaar is.
Standaard software is een kant-en-klaar softwarepakket dat is ontworpen om door een groot aantal bedrijven te worden gebruikt. Dat zorgt, mits er weinig tot geen extra aanpassingen nodig zijn, voor een kortere doorlooptijd.
# 4 Kosten
De initiële investeringskosten van software op maat zijn doorgaans hoger dan bij standaard software, omdat het meer expertise en ontwikkeltijd vereist. En hoe hoger de eisen, des te complexer de software en hoe duurder het wordt. Het opschalen van maatwerk software kan daarentegen zonder hoge licentiekosten, omdat de software al in het bezit is van je bedrijf. Bovendien betaal je alleen voor de functies en functionaliteiten die je daadwerkelijk gebruikt.
Standaard software is over het algemeen minder duur, omdat je de kosten voor ontwikkeling, doorontwikkeling en updates van de software deelt met een groter aantal gebruikers. Na aanschaf is er mogelijk wel een intensief trainingstraject nodig voor medewerkers om de software volledig eigen te maken en kunnen de licentiekosten in de loop der jaren flink toenemen.
Ons advies: maatwerk op basis van no-code en low-code platforms
Dankzij nieuwe ontwikkelingen wordt het steeds eenvoudiger om maatwerk software te ontwikkelen. Eén van die ontwikkelingen zijn #lowcode en #nocode platforms. Deze platforms gaan uit van visuele softwareontwikkeling waarbij de ontwikkelaar gebruikmaakt van vooraf gedefinieerde bouwblokken. Voor de ontwikkeling van een applicatie worden deze bouwblokken in elkaar gezet. Tijdens dit ontwikkelproces is er veel ruimte voor feedback van klanten en (eind)gebruikers. Het eindresultaat: een uniek stukje maatwerk dat 10x sneller klaar is dan bij traditioneel programmeren en volledig voldoet aan de behoeften van de (eind)gebruiker. En het is nog betaalbaar ook.
Zitten er dan helemaal geen grenzen aan no-code/low-code? Jawel, die zijn er wel. Zo vereisen sommige complexe vraagstukken zeer specifieke functionaliteiten waarvoor programmeren nodig blijft. Denk aan zelfgebouwde algoritmes. En als je gebruikmaakt van een no-code/low-code platform, dan kun je vaak niet zomaar overstappen naar een ander platform. Dat heet ook wel vendor lock-in.
Maatwerk software, standaard software en no-code/low-code platforms zijn allemaal verschillende benaderingen voor het bouwen van software oplossingen. Met hun eigen set aan voor-en nadelen. Wij zijn overtuigd van no-code en low-code technologie. Maar het gaat erom wat de beste keuze is voor jouw bedrijf. Dat hangt af van je specifieke behoeften, de complexiteit van de applicatie, de beschikbare tijd en het budget.
We helpen je graag een goede keuze te maken. Kom eens langs voor een kop koffie en kom erachter wat maatwerk software op basis van code/low-code platforms voor jou kan betekenen.