Eindejaarsblog voor het mkb door Alex en Frenck

Dakbedekking, afbouw, kassenbouw, recycling en schoonmaak. Het zijn verschillende bedrijven met unieke bedrijfsprocessen. De reden waarom ze digitaliseren is hetzelfde: het draait om slim investeren, snel innoveren en tegen relatief lage kosten. We hebben de mensen achter deze bedrijven ontmoet, hun werkwijze onderzocht en low-code/no-code platforms ingezet voor de optimalisering van het bedrijfsproces. Tijd voor een terugblik én vooruitblik.

De focus van het mkb in 2022

Van alle mooie opdrachten in 2022 was het speerpunt urenregistratie. Maar ook orderverwerking, klantportalen, projectbeheer en leadbeheer, serviceverzoeken en planning software stonden op het digitaliseringsmenu. Software op basis van een no-code/low-code platform is snel ontwikkeld, multi-inzetbaar en past zich aan wat jij nodig hebt als bedrijf.

Een mooi voorbeeld hiervan is Eet Mee – een sociaal initiatief dat mensen bij elkaar aan tafel brengt. Hiervoor hebben we meegewerkt aan een applicatie waarin mensen kunnen aangeven wanneer ze een etentje thuis organiseren of als gast willen aanschuiven. Vervolgens worden vraag en aanbod gematcht, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden. In coronatijd werden op deze manier speciale video-etentjes georganiseerd. Het laat zien dat no-code/low-code zorgt voor meer digitale wendbaarheid als de omstandigheden veranderen.

Lees meer over de digitale toekomst van het mkb in onze andere blog

Aanpakken bij de bron

Met no-code/low-code technologie kunnen we verbinden. En dat begint bij de integratie van systemen. We hebben koppelingen gelegd met onder meer KvK, AFAS, HandSoft en SharePoint. Een koppeling met AFAS haalt projecten met informatie op uit het AFAS systeem (de bron). Die projecten worden gebruikt voor bijvoorbeeld urenadministratie of orderverwerking. Vervolgens wordt de juiste informatie aan het juiste project gekoppeld en automatisch weer teruggegeven aan AFAS. Zo blijft de administratie betrouwbaar en up-to-date, zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. En omdat het bestaande systeem de bron blijft, hoeven bedrijven hun bestaande werkproces niet te veranderen.   

De trend in digitalisering in 2023

Dat bedrijven te maken kunnen hebben met economisch zwaarder weer is geen verrassing. Mkb-ondernemers die eerst een coronacrisis hebben overleefd, worden nu geconfronteerd met inflatie, een krappe arbeidsmarkt en de energiecrisis. Dat zijn flinke uitdagingen die hun verdienmodel onder druk zetten. In hun doelstellingen op het gebied van digitalisering zullen ze zich focussen op Return of Investment, kostenreductie, efficiëntie en directe innovatie. Ondertussen blijft de technologie vooruitgaan en is de noodzaak tot automatisering en digitalisering overal. Die trend zal zich blijven doorzetten in 2023. No-code/low-code komt steeds centraler te staan in het overwinnen van uitdagingen en innovatie.

Ons vuurtje brandt nog feller

In 2023 groeit de wereldwijde markt voor low-code technologie wederom. Volgens de laatste prognoses van Gartner zal de totale markt komend jaar met 19,6% groeien ten opzichte van 2022. Eén van de drijfveren is de groei van het aantal technisch ontwikkelaars van low-code tools. En daarvan hebben we het afgelopen jaar alvast de vruchten geplukt. We hebben mede no-coders ontmoet met succesverhalen. Een ontwikkelaar die mega goed is in het bouwen van applicaties. En een ondernemer wiens bedrijf op het gebied van no-code/low-code platforms de afgelopen tijd flink is gegroeid. We wisten dat er veel mogelijk was met no-code/low-code, maar zoveel? Ons vuurtje gaat daardoor nog feller branden. Wij hebben gekke ideeën, maar het kan nog veel gekker.

The sky is the limit

En uit die nieuwe ontmoetingen vloeien nieuwe samenwerkingen. Met onder andere WEM.io; een platform gericht op het maken van applicaties zonder te programmeren. Met WEM worden bijvoorbeeld robuuste ERP oplossingen voor grote organisaties gebouwd. Robuust betekent dat de tool veel transacties tegelijkertijd aankan. WEM.io is Nederlands en opereert in de wereldwijde markt. Voor dit bedrijf geldt: the sky is the limit. We zijn enorm blij met dit partnership, de mogelijkheden zijn gigantisch. Daarnaast zit een event in de pijplijn voor no-code creators in Nederland, super gaaf!

Zichtbare impact

We blijven onze kennis en kunde inzetten voor mkb-ondernemers, zodat zij in hoog tempo kunnen blijven innoveren tegen relatief lage kosten. Er komen veel mooie technische ontwikkelingen aan waarmee het groeiende mkb zich kan onderscheiden. Dat zijn kansen die we gaan grijpen. En los hiervan voelt het gewoon goed om bij deze bedrijven binnen te stappen. Alleen al de medewerker die ons persoonlijk komt vertellen hoe fijn de nieuwe tool werkt. Die zichtbare impact op bedrijven én mensen, daar doen we het voor.  

Proost op een mooi, gezond, impactvol én efficiënt 2023!

Bronnen:

(1)  Gartner. Gartner Forecasts Worldwide Low-Code Development Technologies Market to Grow 20% in 2023, Gartner.

Anderen bekeken ook deze blogs

HetKanBeter logo

DOWNLOAD WHITEPAPER HIER!

Vul uw gegevens hieronder in en klik op download. We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om.