Waarom maatwerk software niet duur hoeft te zijn

Maatwerk software duur? Dat kan, maar hóeft niet. Dankzij no code platforms kun je maatwerk applicaties laten ontwikkelen die volledig aansluiten bij je unieke bedrijfsproces zonder torenhoge kosten. En de applicaties zijn ook nog eens razendsnel klaar. Dus wil je maatwerk software voor een betaalbare prijs? Lees dan zeker verder.

De minimale eisen van maatwerk software

Maatwerk is een breed begrip en daarom beginnen we deze blog met onze definitie van maatwerk software:

‘’Maatwerk software is een applicatie dat 100% aansluit bij de identiteit en werkwijze van het bedrijf, zodat het bedrijf optimaal kan verbeteren zonder te veranderen’’.

Maatwerk software is dus geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld efficiëntere werkprocessen, verbeterde informatievoorziening en kostenbesparing. Om het doel te bereiken, voldoet een maatwerk software oplossing minimaal aan de volgende eisen:

  • De software is flexibel en sluit naadloos aan op de workflow en taal van je bedrijf (en niet andersom).
  • De software is gebruiksvriendelijk en bevat alleen functies die relevant zijn voor je bedrijf.
  • De software is stabiel en werkt minimaal 99% van de keren.
  • De software is veilig, draait op de meest up-to-date technologie en maakt regelmatig backups.
  • En last but not least: de software is toekomstbestendig en groeit mee met je bedrijf.

Betaalbare maatwerk software ontwikkeling

Bedrijven gaan ervan uit dat het ontwikkelen en implementeren van maatwerk software over het algemeen een kostbaar en tijdrovend traject is. En hoe hoger de eisen, des te complexer de software en hoe duurder het wordt. Maar de markt verandert snel en dankzij nieuwe ontwikkelingen is maatwerk software ook bereikbaar geworden voor bedrijven zonder oneindig veel tijd en budget.  

Eén van die ontwikkelingen is no code platforms. Een no code platform maakt het mogelijk om – de naam zegt het al – software applicaties te ontwikkelen zonder daarbij ingewikkelde codes te hoeven schrijven. En dat brengt verschillende voordelen met zich mee.

  • Razendsnel ontwikkelproces

Na een goed gesprek met de klant start de consultant met het ontwerpen van klikbare prototypen. Het resultaat wordt zo snel mogelijk visueel gemaakt en tussentijdse feedback van de klant en (eind)gebruikers wordt meteen verwerkt. Het eindresultaat: een code-vrije software oplossing die snel klaar is voor gebruik én volledig voldoet aan wat de (eind)gebruiker wil en nodig heeft.

  • Alles-in-één ontwikkelteam

Waar je normaal gesproken met een heel team ontwikkelaars aan tafel zit, zijn er voor de ontwikkeling van software op basis van no code één of twee personen betrokken. Zij leren jouw bedrijf en de bestaande werkwijzen en processen door en door kennen en focussen zich op het ontwerp, de bouw en implementatie van de maatwerk software oplossing. Zij zijn het gehele ontwikkelteam in één. Dat versnelt het traject en vermindert het risico op miscommunicatie.

  • Kort implementatietraject

Software op basis van no code platforms sluit precies aan bij de processen, de huisstijl en de taal van je organisatie. Dat maakt de software applicatie eenvoudig te begrijpen door de medewerkers. De implementatietijd is daardoor korter en de investering kan zich sneller terugverdienen.

Wil je advies voor jouw situatie? Vraag het ons

Maatwerk software maakt je uniek

In een markt waar producten en diensten sterk op elkaar lijken, is je bedrijfsproces een belangrijk onderdeel van je positionering. En ook daar bewijst maatwerk software haar waarde. Applicaties die aansluiten bij de processen, taal en huisstijl van je bedrijf, zijn doorgaans gemakkelijker te gebruiken en verlagen het risico op menselijke fouten. Het geeft de mogelijkheid om op een hoger niveau dienstverlening te leveren, werkprocessen te innoveren en mee te bewegen met de steeds veranderende markt. Dat maakt je aantrekkelijker voor nieuwe klanten en versterkt het onderscheidend vermogen van jouw bedrijf.

Zo bespaar je zelf extra kosten 

Ons advies aan alle bedrijven die maatwerk software overwegen: doe onderzoek vóórdat je met de consultant in gesprek gaat. Uiteindelijk win je daar veel tijd mee. En tijd is geld, toch? Verhelder het doel, de (eind)gebruikers en zorg dat de probleemstelling en benodigde functionaliteiten van de software oplossing duidelijk zijn. Denk na over de digitale keten van jouw bedrijf: welke systemen hebben met elkaar te maken? Welke koppelingen zijn er nodig? Wat is de impact van digitalisering op jouw bedrijf? En verken de bestaande opties die er zijn op de markt. Sluiten deze niet aan bij wat jij wil en nodig hebt? Dan kan maatwerk een oplossing zijn. Door vooraf zoveel mogelijk uit te zoeken, kun je een weloverwogen keuze maken en kan het ontwikkeltraject sneller van start.  

No code platforms maken maatwerk software oplossingen bereikbaar en betaalbaar voor veel meer ondernemers. Om een logische en waardevolle investering te doen, is het belangrijk om goed na te denken over het specifieke probleem van jouw bedrijf en hoe maatwerk kan helpen om dat probleem op te lossen.

Anderen bekeken ook deze blogs

HetKanBeter logo

DOWNLOAD WHITEPAPER HIER!

Vul uw gegevens hieronder in en klik op download. We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om.